Naslovnica BiH Radončić o migrantskoj krizi: Bh. službe su na granici kapaciteta

Radončić o migrantskoj krizi: Bh. službe su na granici kapaciteta

464
Fahrudin Radončić; foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — Prilikom službene posjete Zagrebu, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako se na pitanje migrantske krize više ne može gledati isključivo kao na humanitarno pitanje.

Radončić se u Zagrebu susreo s hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, kojeg je upoznao s razmjerima migrantske krize.

“Tražio sam pomoć od kolega iz Hrvatske da upoznaju naše prijatelje iz EU da se pitanje migrantske krize ne tretira više samo kao humanitarno pitanje. To više nije izbjeglička kriza”, izjavio je Radončić nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, najveći broj migranata u BiH dolazi iz Pakistana, Alžira, Maroka… Dodao je kako su bh. sigurnosne i obavještajne službe na granici kapaciteta.

“Dobili smo povratnike iz Sirije i s drugih ratišta, dobili smo ekstremno veliki broj migranata, čije je proces identifikacije veoma težak. Neko je u BiH prespavao tri godine migrantske krize, nismo mijenjali zakone, podzakonske akte, a budžeti za naše agencije su ostali isti. Nije primljen ni jedan novi granični policajac, da ne govorim druge detalje koji nisu za javnost”, upozorio je Radončić, dodavši kako jedan granični policajac u BiH čuva 25 kilometara granice.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako od Republike Hrvatske očekuje razumijevanje i pomoć.

“Naša je molba, i mi se tu zaista oslanjamo na izvanrednu saradnju s Republikom Hrvatskom i njeno shvatanje problema u kojem se našla Bosna i Hercegovina, da počnemo s ozbiljnim lobiranjem i shvatanjem migrantske krize kao prevashodno sigurnosne krize, a ne humanitarne. Reći ću vam jedan podatak, 93 posto pomoći koje smo dobili iz pojedinih zemalja Evropske unije ide na humanitarni aspekt, a samo sedam posto na sigurnosni”, istakao je, prenijeli su bh. mediji, pozivajući se na agenciju Fena.

(StarMo)