Naslovnica BiH Radončić-Nelson: Borba protiv terorizma ostaje važan prioritet

Radončić-Nelson: Borba protiv terorizma ostaje važan prioritet

396

Sarajevo — Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson razgovarali su danas u Sarajevu o sigurnosnoj situaciji i saradnji u ovoj izuzetno važnoj oblasti za obje države.

Tokom otvorenog i veoma sadržajnog sastanka, ministar Radončić i ambasador Nelson razgovarali su o ključnim izazovima te izrazili obostrano opredjeljenje za nastavak saradnje i partnerskih odnosa između BiH i SAD.

Posebno su se fokusirali na pitanje povratka bh.državljana koji su, kao strani ratnici, boravili u Siriji i njihovih porodica.

Ministar Radončić je naveo da borba protiv radikalizma i terorizma ostaje važan prioritet Ministarstva sigurnosti i policijskih agencija u BiH.

Također, tokom sastanka je razgovarano o borbi protiv trgovine ljudima, izmjenama Krivičnog zakona i poboljšanju odredbi koje se odnose na još uspješniju borbu protiv terorizma, Sporazumu o sistemu automatske identifikacije putnika koji ulaze u zemlju i kadrovskom jačanju jedinice SIPA-e za borbu protiv terorizma.

Teme sastanka su bile i reforme koje će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju BiH, ali i provođenje obaveza iz Programa reformi BiH, posebno stavki koje se odnose na vladavinu zakona i borbu protiv korupcije, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, na koje se pozivaju bh. mediji.

(StarMo)