Naslovnica Politika Radončić: Ne možemo stalno optuživati Hrvate…

Radončić: Ne možemo stalno optuživati Hrvate…

108
Fahrudin Radončić - SBB

Sarajevo — Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić bio je gost emisije Mreža na FTV-a, u kojoj je govorio o aktualnim političkim temama, a posebno se dotaknuo i izbora za člana Predsjedništva BiH.

– Ne možemo stalno optuživati Hrvate da su protiv BiH. Možemo govoriti da njih možda ima previše na određenim funkcijama u odnosu na broj stanovnika, ali Schmidt je rekao ono što jest – hrvatski korpus nije birao Komšića za svog člana Predsjedništva. Hrvatski korpus je svoje glasove dao Čoviću. Sada je mudrost svih nas da nađemo rješenje koje će zadovoljiti i legitimnost i legalnost, izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Na pitanje novinarke FTV “Hoćete li dopustiti to legalno i legitimno predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH?”, Radončić je odgovorio:

– Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH. I svi rade da se to dogodi. Da Hrvati imaju taj komoditet, kao nacionalni korpus, da ih Bošnjaci ne majoriziraju. Neka i Komšić pobijedi hrvatskim glasovima, u čemu je problem? Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. Komšića smo birali tri puta i birali smo Izetbegovića i Džaferovića tri puta. I to je tzv. koncept građanskog predstavljanja koji Bošnjacima najviše odgovara, kao najmnogobrojnijem narodu u BiH. Očigledno da mi kao Bošnjaci teško možemo dobiti međunarodnu podršku za tu vrstu koncepta. Ljudi se boje da će Hrvati, kao najmalobrojniji narod, biti preglasani, kazao je Radončić.

(StarMo)