Naslovnica Politika Radončić nakon razgovora sa Palmerom: Kompromis je još daleko!

Radončić nakon razgovora sa Palmerom: Kompromis je još daleko!

111

Sarajevo — Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom kazao da “međunarodni medijatori ulažu napore da se u BiH dođe do zajedničkog rješenja”.

– Ne želim da budem pesimista, ali nemam radosne vijesti da su se stavovi hrvatskog i bošnjačkog bloka približili. Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH. Problemi koji traju desetak godina se ne mogu završiti za nekoliko sastanaka – istakao je Radončić.

Međutim, tvrdi da predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović “pokazuju maksimalni interes da dođu do kompromisa, koji je još daleko”.

Govoreći o izboru članova Predsjedništva, Radončić je kazao da on zagovara indirektan način, da se bira u PSBiH, što bi, kako kaže, relaksiralo situaciju te bi se tako izbjegle aluzije na treći entitet.

On smatra da se ne može pristati na asimetrično rješenje, jer će se za 24 sata izabrati član Predsjedništva iz RS-a, ali u FBiH to može trajati mjesecima, dok se konstituišu domovi naroda.

– Ne mogu članovi istog organa imati različit izborni legitimitet i birati se na različit način, tako da asimetrično rješenje nije prihvatljivo – kazao je Radončić.

(StarMo)