Naslovnica BiH Radončić: I BiH da stavi vojsku na granicu

Radončić: I BiH da stavi vojsku na granicu

330
Fahrudin Radončić

Sarajevo — Nema razloga da BiH ne postavi vojsku na svoje granice, kao što su to čine druge zemlje – kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovinem Fahrudin Radončić, dodajući da BiH “nije spremna za novi val migranata sa Bliskog istoka”.

Kako je kazao Radončić, “niko u Evropskoj uniji ko ne raspolaže veoma organiziranom i moćnom civilnom zaštitom, policijskim strukturama i graničnom policijom, nije spreman za prihvatanje vala od nekoliko miliona izbjeglica”.

“Jedino ukoliko zemlje Evropske unije ponude jedinstven odgovor, a mislim i vidim da hoće, možemo zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna do sada neviđena borba živim ljudskim tijelima da se vrši preseljavanje ljudi s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva. BiH nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata. Znate i sami da se teško nosimo sa cifrom od nekoliko hiljada koji su stalno tu. Očekujemo da će zemlje Evropske unije biti veoma odgovorne i čvrste u svom odgovoru te da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona smatraju dijelom koji ne zanima Evropsku uniju. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i ja očekujem da će to tako i biti” – istakao je Radončić.

(StarMo)