Naslovnica Mostar Radončić: Gest Vlade Crne Gore “primjer dobrosusjedskih odnosa”

Radončić: Gest Vlade Crne Gore “primjer dobrosusjedskih odnosa”

493
avion iz Crne Gore na Aerodromu Mostar

Mostar — Na mostarskom aerodromu danas su Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, i Obrad Mišo Stanišić, ambasador Crne Gore u BiH, posjetili posade tri air traktora koje je Vlada Crne Gore poslala BiH za gašenje požara na području Konjica, Jablanice i Prozor – Rame – piše avaz.ba.

Ministar Radončić kazao je da je gest Vlade Crne Gore prema BiH “primjer dobrosusjedskih odnosa”.

Prvi put se dešava da Crna Gora pomaže BiH u jednoj vanrednoj situaciji po našu zemlju. Mi smo imali sjednicu Vijeća ministara i zatražili smo međunarodnu pomoć. Kanaderi iz Hrvatske nisu došli, ali smo jučer razgovarali s rukovodstvom Crne Gore i, zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima, koje ste vidjeli, dobili smo danas veoma uspješnu asistenciju u gašenju požara. Naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli da postignu rezultat. Ono što je veoma važno, u stanju na terenu, da se požar gasio oko Konjica na nekoliko veoma važnih lokacija, da se kuće spašavaju, jeste i poruka Crne Gore prema BiH, ali i cijelom regionu – da dobrosusjedski odnosi jesu prioritetni i da se Crna Gora, naročito nakon ulaska u NATO, koji omogućava određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijelom regionu. BiH, Vijeće ministara i građani BiH veoma smo zahvalni na takvom gestu Crne Gore – kazao je ministar Radončić.

Ambasador Stanišić rekao je da su piloti “zadatak obavili krajnje profesionalno”.

– Vlada Crne Gore jutros je na telefonskoj sjednici donijela odluku da izađe ususret BiH u ovoj, rekao bih, vanrednoj situaciji. Poslala je tri letjelice koje su namjenski kupljene za gašenje požara” – rekao je Stanišić.

(StarMo)