Naslovnica IZBORI 2022. Radončić: Erdogan ne smije Bošnjake gurati protiv Zapada

Radončić: Erdogan ne smije Bošnjake gurati protiv Zapada

144

Sarajevo — Savez za bolju budućnost BiH u srijedu uveče je u Vogošći održao predizborni skup na kojem se obratio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je pred velikim brojem građana, članova i simpatizera Saveza za bolju budućnost komentirao i političke poruke koje je za vrijeme posjete BiH jučer u Sarajevu uputio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, saopćio je SBB.

– Pokušavamo da razumijemo da predsjednik Turske ima svog favorita za člana Predsjedništva BiH i poštujemo njegove duboke i važne lične veze s rahmetli Alijom i sada Bakirom Izetbegovićem. Može se, čak, prijeći i preko toga da je to direktno miješanje u predizbornu kampanju i unutrašnje odnose u BiH. Nažalost, ne radi to samo predsjednik Turske nego i više drugih šefova država u okruženju i šire. Međutim, veliki je problem što predsjednik Erdoan Bošnjake direktno gura u antizapadno ponašanje. To potvrđuje njegova rečenica izrečena tokom posjete Sarajevu: “Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku.” Budimo pošteni i činjenični. Samo zahvaljujući zapadnim zemljama, SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO-a, zaustavljena je agresija na Bosnu i Hercegovinu – kazao je Radončić, prenosi Fena.

– Da ne govorimo o tome koliko stotina milijardi novaca svojih poreznih obveznika i investitora su zapadne zemlje uložile te i dalje ulažu u našu zemlju. Danas se, uostalom, Erdoan pohvalio da Turska zapošljava 10.000 ljudi u Srbiji. Podaci u BiH su u tom pogledu veoma skromni i nisu adekvatni političkom utjecaju Turske u našoj zemlji. Posebno je pitanje kako to da Erdoan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primjera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje. Može Erdoan favorizirati svoje prijatelje na izborima u Bosni i Hercegovini, ali ne smije cijeli naš narod i vjeru okretati protiv Zapada – rekao je Radončić okupljenim građanima.

Predsjednik Savez za bolju budućnost BiH upozorio je da bi to bio “ruski i anticivilizacijski voz u kojem Bošnjaci i Bosna i Hercegovina ne smiju biti”.

– Riječ predsjednika Erdoana među Bošnjacima ima veliku težinu. Ali, baš zbog toga, to podrazumijeva i njegovu maksimalnu državničku i bratsku odgovornost prema onome gdje gura Bošnjake i kakve bi posljedice mogle nastati ako bi ga oni zaista i poslušali. A siguran sam da neće! Ne zaboravimo, najviše našeg izbjeglog naroda se nalazi, radi i živi u zapadnim zemljama. Zato – ako hoće iskreno da pomogne – neka Erdoan napokon poveća turske investicije u BiH. Mi trebamo poštovati veliku Tursku i želimo je kao strateškog partnera. Ali svoju budućnost i budućnost naše djece trebamo vezati za zapadne zemlje i zapadnu civilizaciju, čuvajući svoj državni suverenitet multinacionalne države i neometano jačati svoj nacionalni i vjerski identitet – naglasio je Radončić.

Poručio je da niko nikada nije dobio bitku protiv cijelog Zapada, “pa zašto bi je i za koga to vodili, globalno posmatrajući, malobrojni Bošnjaci?”

– Naša budućnost najviše zavisi od nas samih i naše mudrosti, ali i od zaštite koju nam pružaju zapadne zemlje. Zato je normalno da zamolimo uvaženog predsjednika Turske da ne dezavuira naše ljude i gura ih u unaprijed izgubljene, anahrone i zaista nepotrebne bitke i strateški pogrešan izbor međunarodnih partnera. Uostalom, ni najbogatije i najbrojnije islamske države, kao što su Saudijska Arabija, UAE, Pakistan i mnoge druge, u Zapadu ne vide nekakve smrtne neprijatelje, već strateškog partnera u ekonomiji, razvoju i mirnijoj planeti Zemlji – poručio je Radončić.

Na kraju, Radončić je istakao “da će bošnjački politički faktor izabrati prozapadnu politiku i svoj euroatlantski put, umjesto da budu neoosmanski kolonijalni privjesak”.

(StarMo)