Naslovnica BiH Radončić: BiH neće biti “parking” za migrante

Radončić: BiH neće biti “parking” za migrante

284
Fahrudin Radončić; foto: arhiva - ilustracija

Bihać — Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obećao je u ponedjeljak pomoć vlastima na području Unsko-sanskog kantona (USK) u procesu upravljanja migrantskom krizom.

“Ne možemo dozvoliti da zatrpamo BiH i od nje napravimo najveći parking za migrante koji ne žele ovdje, već u žele u Evropsku uniju. Mi nemamo pravo da uništimo život ovog kantona, turizam, slobodu naših ljudi da se kreću”, kazao je Radončić nakon razgovora sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Zaključeno je i da je potrebno razdvojiti sigurnosni od humanitarnog aspekta krize, te da je neophodno hitno donijeti kvalitetnu Strategiju o upravljanju migracijama u BiH.

Kako je rečeno, mora se raditi i na jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslovne sa strancima, uspostavi kvalitetne koordinacije svih policijskih agencija u zemlji, te pristupiti izmjenama zakonskih propisa u ovoj oblasti.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno, prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova, boravi blizu 5.000 izbjeglica i migranata.

U četiri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, čiji su kapaciteti već odavno popunjeni, smješteno je oko 3.500 izbjeglica i migranata.

Nešto više od 1.000 je u privatnim smještajima ili u napuštenim objektima, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši.

(StarMo)