Naslovnica Izdvojeno Radnici tvrde: Aluminij “spreman za investitore”

Radnici tvrde: Aluminij “spreman za investitore”

499
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Novi saziv nezavisnog Sindikata radnika Aluminija prvi put se službeno obratio javnosti.

U poslijednjih nekoliko mjeseci “radnici su doveli Aluminij u stanje koje spremno dočekuje potencijalnog investitora” – tvrde iz Sindikata, prenosi BHRT.

Tvrde i da su za “nastavak rada spremene su ljevaonica, anode i elektroliza u kojoj su očišćene ćelije oštećene u procesu gašenja struje u julu ove godine”.

Radnici traže da se kazne odgovorni za stanje u kojem se našao Aluminij, te pozivaju nadležne da požure sa pronalaskom investitora, “jer je vremena sve manje”.

“Mi smo , sa jučerašnjim danom, tvornicu pripremili a novog ulagača. Sve ćelie su očišćene, izvađen je metal koji je ostao u ćelijama. Ljevaonica je onakva kakva jest, spremna za rad, samo joj malo vremena treba jer nije pretrpjela velike štete”, kazao predsjednik Skupštine sindikata radnika u “Aluminiju” Željan Blažević.


Član Skupštine sindikata Emil Ćorić kazao je kako “u tvornici ima ljudi i svi su većina koja želi raditi”.

“Želimo zaraditi pošteno svoju plaću, a država je tu da nam pomogne, ukoliko nam želi pomoći. Ako ne žele pomoći, neka onda tačno sjednu i kažu: “Aluminij više ne može postojati zbog tog, tog i tog, i da završimo priču”, izjavio Ćorić.

(StarMo)