Naslovnica Mostar Radnici Komosa: Hoćemo da se ispoštuje presuda 100 posto

Radnici Komosa: Hoćemo da se ispoštuje presuda 100 posto

412
foto arhiva

Mostar — Uz “predstavnike Naše stranke”, danas su se pred Gradskom vijećnicom okupili radnici Komosa, kompanije koja je godinama u stečaju, a koji traže isplatu primanja po presudama i općinskog i kantonalnog suda.

Radi se o tužbi 49 radnika koje prelaze ukupno preko 600 000 KM, a koje se, tvrdi se u izvještaju “godinama ostavljaju po strani”. Komos je u stečaju od 2014. godine, a radnici čekaju svoja potraživanja. Okupljeni tvrde da ih “slalo na razne adrese”, pa im je tako, kako navode, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, rekao kako je “njihova adresa SDA” – javlja bljesak.info.

– Agonija traje blizu 20 godina. Sve smo pokušavali riješiti i pošto nam nije uspjelo uz pomoć sindikata podigli smo tužbu 2013. i dobili smo presudu od Kantonalnog suda. Stečajni upravnici su vukli neke stečajne planove, koji nisu ništa značili za nas. Hoćemo da se ispoštuje sudska presuda u 100 postotnom iznosu. Politika nas ne zanima, rekao je Halil Kovačević bivši radnik poduzeća Komos.

Sead Jašarević, bivši predsjednik Sindikalnog odbora, kaže kako se godina bore “protiv ove aždaje”.

– Donijeli su odluku da smo drugi isplatni red umjesto po novom zakonu da smo u prvom isplatnom redu. Oni i su nas bacili u drugi isplatni red, tako da mi nemamo ništa. Daju nam od 2 do 30 posto. A ima ljudi od 1000 KM do 50.000 KM. Ukupno je preko 600 000 potraživanja.

Irma Baralija, dopredsjednica Naše stranke, iskoristila je priliku da “skrene pažnju” na to da je Vijećnica prazna, da Mostaru “trebaju izbori i da je to paravan za sve”. Pozvala je gradonačelnika Bešlića da “javno odgovori što se događa s Komosom i da im jedino preostaje izlazak na ulicu”.

(StarMo)