Naslovnica Politika Radman: Promjene Dejtona na štetu hrvatskog naroda

Radman: Promjene Dejtona na štetu hrvatskog naroda

214

Mostar — Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH i promjenu Izbornog zakona BiH kako bi se garantovalo da tri naroda i ostali građani biraju vlastite političke predstavnike na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, istakao je u ponedjeljak u Mostaru ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo što je danas na Sveučilištu u Mostaru održao predavanje o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, o tome što je Sporazum značio na početku i kakvi su rezultati tog sporazuma 25 godina od njegovog potpisivanja.

– Hrvatska je iskreni pristalica i aktivni promotor euroatlantskog puta BiH te joj je, kao članici EU-a, u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, kojoj sam i sam prijatelj. Sva tri naroda Bosne i Hercegovine trebaju biti, i jesu konstitutivni i jednakopravni – kazao je Grlić Radman u izjavi za novinare.

Dodao je kako su proteklih 25 godina pojedini dijelovi Daytonskog sporazuma “derogirani ‘puzajućim’ reformama” te da su te promjene išle na štetu hrvatskog naroda u BiH.

– Republika Hrvatska snažno zagovara implementaciju svih presuda Ustavnog suda i promjenu Izbornog zakona, koja će za sva tri naroda i ostale građane Bosne i Hercegovine garantovati biranje vlastitih predstavnika na svim nivoima vlasti – istakao je Grlić Radman.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, Grlić Radman ustvrdio da je zamišljeno da u državnom predsjedništvu sjede predstavnici konstitutivnih naroda što, prema njegovim riječima, sada nije slučaj.

– Želimo da se to promijeni i da se poštuje duh Daytonskog sporazuma i njegove formulacije, kojim je i dogovorena budućnost Bosne i Hercegovine prije 25 godina. BiH je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bošnjačkog, hrvatskog i srpskog. Želimo da politički lideri shvate vlastitu odgovornost u interesu ovih naroda i da se dogovore o budućnosti Bosne i Hercegovine, kao i da se promjeni Izborni zakon koji ide na štetu hrvatskog naroda – kazao je ministar Grlić Radman.

(StarMo)