Naslovnica Politika Radman: Još jedan pokušaj za reformu Izbornog zakona BiH

Radman: Još jedan pokušaj za reformu Izbornog zakona BiH

107
Gordan Grlić Radman

Bruxelles — Potrebno je učiniti još jedan pokušaj kako bi se provela izborna reforma u Bosni i Hercegovini, jer sadašnji Izborni zakon ne garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda, a to nije dobro za stabilnost zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“U BiH još uvijek nemamo Izborni zakon koji garantuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda i ostalih i to nije dobro za stabilnost zemlje. Moramo napraviti još jedan pokušaj da se provede izborna reforma jer to i put prema kandidatskom statusu”, izjavio je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Glavne teme ministarskog sastanku su zapadni Balkan i ruska agresija na Ukrajinu te odgovor EU-a na nju.

Grlić Radman je rekao da EU mora poslati zemljama zapadnog Balkana snažnu poruku o njihovom pristupanju Uniji, prije svega otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i napraviti napredak u vezi s viznom liberalizacijom za Kosovo.

Hrvatski ministar je najavio da će svoje kolege izvijestiti o prošlosedmičnoj posjeti Ukrajini u kojoj je boravio s premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Moramo povećati pritisak na Rusiju da prestane s agresijom. Hrvatska podržava šesti paket sankcija protiv Rusije. Ona može doprinijeti energetskoj sigurnosti s obzirom na svoj geostrateški položaj i svoju infrastrukturu”, rekao je Grlić Radman.

Komisija je prije 12 dana predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte. Međutim, oko toga još nema dogovora među članicama, a glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od embarga na naftu, prenose bh. mediji, pozivajući se na agenciju Fena.

(StarMo)