Naslovnica Život Radimlja: Večeras se otvara “Slovo Gorčina”

Radimlja: Večeras se otvara “Slovo Gorčina”

126

Stolac — Festival kulture ‘Slovo Gorčina’ će biti otvoren večeras u 20 sati u na Radimlji kod Stoca.

Ideja festivala kulture Slovo Gorčina potiče od Maka Dizdara, koji je još pred kraj života imao zamisao da u svom rodnom gradu dovede sve ono najbolje iz kulture i umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, odnosno tadašnje Jugoslavije.

Cilj je predstaviti Stolac kao jedinstveni grad s možda najznačajnijom historijom višemilenijskog kulturnog naslijeđa, te se kroz festivalske programe trude promovisati različite lokalitete.

Vesna Pirija, članica Upravnog odbora Slova Gorčina naglasila je “određene probleme pri organizaciji”, ekološke prirode u blizini Radimlje, koji je prouzrokovan ispuštanjem otpadnih voda iz obližnje tvornice za preradu ribe, koja je u cjelokupnoj okolini objekta stvarala nepodnošljive neugodne mirise.

“Dogodile su se neke promjene u zadnjim danima, Federalna inspekcija naložila je zatvaranje obližnje tvornice za preradu ribe, te je time barem djelimično riješen problem neadekvatnih higijensko-sanitarnih uslova u okolini Radimlje – kazala je.

Uprkos svim poteškoćama, Slovo Gorčina će se održati, kako kaže Dubravko Barbarić, član upravnog odbora i predsjednik organizacionog odbora festivala, “u nikada boljem izdanju”.

Svečano otvaranje festivala planirano je na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja. Gosti će imati priliku degustirati vina vinarije Carski Vinogradi Mostar.

Nakon kratkog druženja dobrodošlice za sve učesnike i posjetioce, uslijediće koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta koji će izvesti kompoziciju Kameni spavač Vlade Miloševića. Stihove u pratnji kvarteta govoriće proslavljeni pjesnik i glumac Enes Kišević.

Na svečanom otvorenju festivala stručni žiri u sastavu Nenad Rizvanović, Đurđica Čilić Škeljo i Marko Tomaš, proglasiće tri najbolja/e mlada/e pjesnika/pjesnikinje u 2022. godini, odnosno tri dobitnika/dobitnice nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije, od ukupno 90 pristiglih rukopisa.

Na kraju večeri planiran najvažniji pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, na kojem se, uz razgovor i čitanje stihova, predstavljamo pjesnički opus tog autora, a organizatori navode kako im je ove godine izuzetna čast što je riječ o gošći pjesnikinji, istinskoj predstavnici bh. savremene poezije, gospođi Tanji Stupar–Trifunović.

(StarMo)