Naslovnica Region Radi se o Zapadnom Balkanu: Austrija uputila non-paper članicama EU

Radi se o Zapadnom Balkanu: Austrija uputila non-paper članicama EU

273

Beč — Austrija je zemljama članicama Evropske unije (EU) proslijedila tzv. non-paper, u kojem se zalaže za novi pristup prema zemljama Zapadnog Balkana kako bi se omogućila “postepena integracija”.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u ovaj dokument koji su države članice dobile krajem maja.

Kako stoji u dokumentu, Austrija smatra da bi kriza nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu mogla imati kolateralni efekat na stabilnost Zapadnog Balkana. Kao posljedica toga, smatra Austrija, sukob bi se preselio sa granica EU u samu njenu sredinu.

“Moramo razmišljati preko postojećih instrumenata proširenja i susjedstva i koristiti neiskorišteni potencijal. Na putu ka punopravnom članstvu, trebali bi stvoriti mogućnosti da ove zemlje postepeno integriramo u oblasti politike koje su za njih od posebne koristi”, smatra Austrija.

U non-paperu se navodi da puna primjena trenutne metodologije predstavlja jedan aspekt, međutim da ovaj instrument ne daje zadovoljavajuće i neophodne odgovore na trenutnu situaciju.

Zvanični Beč je mišljenja da EU mora pronaći načine da proces pristupanja učini opipljivijim te da se napredak u reformama direktno poveže za konkretne koristi za kandidate i njihove građane.

“Sadašnje procedure proširenja nisu dale značajne rezultate posljednjih godina. One su prije svega dovele do frustracije i otuđenja između regiona i EU. Moramo prevazići trenutni ćorsokak gledajući na sve opcije sa otvorenim umom”, podvlači se u austrijskom non-paperu.

Još se pojašnjava da Austrija predlaže da kao prvi korak, partneri iz Zapadnog Balkana budu pozvani redovno na neformalne sastanke Vijeća EU, na kojima se raspravlja o oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe se smatra da se samiti EU-Zapadni Balkan trebaju održavati svake godine, a da što je prije moguće odobri status posmatrača za zemlje regiona u drugim institucijama EU.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)