Naslovnica Mostar Radi se na unutrašnjem uređenju Saborne crkve, nedostaje novca

Radi se na unutrašnjem uređenju Saborne crkve, nedostaje novca

140
Screenshot: federalna.ba/Fena

Mostar — Obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru počela je 2010. godine, a do sada su završeni grubi građevinski radovi i trenutno se radi na uređenju enterijera.

“Došli smo do trenutka da možemo reći da su grubi građevinski radovi na obnovi Saborne crkve završeni. To znači da smo završili vanjske radove i sada prelazimo na uređenje enterijera te smo započeli izradu fresko-maltera. To je poseban vid materijala koji je priprema za freske koje će biti oslikane unutar samoga hrama”, rekao je za Fenu paroh mostarski Duško Kojić.

Osim obnove hrama, kako ističe, želja im je i uređenje dvorišta, a završetak radova prvenstveno zavisi o finansijama.

“Pored hrama, imamo želju da završimo uređenje partera, dvorišta i da to sve vratimo u ono stanje u kojem je bilo prije rušenja crkve. Sve to iziskuje dosta novca, a njega fali, kao i svuda”, ocjenjuje paroh Kojić, prenosi federalna.ba.

Izrazio je nadu kako će ljudi prepoznati da je ovaj hram zaista značajan ne samo za Mostarce, nego i za ostale građane te će u tom smislu i institucije ove zemlje imati razumijevanja da im pomognu kako bi što prije završili njegovu obnovu.

“Imamo određeni iznos novca i pokušavamo zadržati kontinuitet radova, odnosno da ih ne prekidamo ali da radimo u manjem kapacitetu”, dodao je.

Obnovu Saborne crkve, kako je kazao, najviše su pomogle vlade Republike Srbije i Republike Srpske, koje su dale najveće novčane iznose, dok su manju finansijsku podršku dobili i od Vlade Federacije BiH, te od Grada Mostara.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)