Naslovnica Život Putinov ukaz: Rusija preuzima nuklearnu elektranu

Putinov ukaz: Rusija preuzima nuklearnu elektranu

128

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin je ukazom objavljenim 5. oktobra naložio preuzimanje ukrajinske nuklearne centrale Zaporižje u vlasništvo Ruske Federacije.

Centrala, najveća u Ukrajini, mjesecima je pod okupacijom ruske vojske koju ukrajinska nastoji potisnuti.

“Vlada Ruske Federacije treba osigurati da nuklearni objekti Zaporiške nuklearne centrale i druga imovina neophodna za provođenje njenih aktivnosti budu primljeni u federalno vlasništvo”, navodi se u ukazu, prenijela je ruska novinska agencija TASS, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

Ukaz je objavljen u vrijeme kada šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi objavio da kreće u posjetu Ukrajini i zatim Rusiji da razgovara o uspostavljanju zaštićene zone oko nuklearne centrale Zaporižje.

“Na putu sam ka Kijevu radi važnih sastanaka. Potreba za zaštitnom zonom oko centrale hitnija je nego ikad”, napisao je Grossi u Twitter poruci, objavljenoj u vrijeme kada je Rusija formalno prisvojila objekat.

Ruska atomska kompanija Rosenergoatom je saopćila da će Ruska Federacija biti vlasnik cijelog kompleksa Zaporiške centrale, a najavila i spremnost za Grossijevu posjetu, prenio je TASS.

Šef ukrajinske atomske agencije Energoatom ranije je 5. oktobra da on preuzima upravljanje tom nuklearnom centralom čijeg su direktora prethodnih dana ruske snage privele i zatim oslobodile.

(StarMo)