Naslovnica Politika Putin zatražio, stranka odmah jednoglasno odobrila

Putin zatražio, stranka odmah jednoglasno odobrila

477
Vladimir Putin

Moskva — Ruska vladajuća stranka u četvrtak je jednoglasno podržala neočekivani izbor Mihaila Mišustina za premijera, čovjeka koji skoro da nema politički profil, kao prijedlog predsjednika Vladimira Putina.

Mišustinovo unapređenje dio je velikog pretresa političkog sistema koji je Putin objavio u srijedu, što je dovelo do ostavke Dmitrija Medvedeva kao premijera, zajedno sa njegovom vladom.

Promjene se uveliko smatraju Putinovim pokušajem da obezbijedi prostor kako bi povećao svoje ovlasti nakon što napusti predsjedničku funkciju 2024. On je vladao ruskom politikom, kao predsjednik ili kao premijer, dvije decenije.

Očekuje se da će ruska Državna duma, donji dom parlamenta, glasati o Mišustinovoj kandidaturi kasnije u četvrtak, nakon što se budući premijer obrati parlamentu. Ujedinjena Rusija, vladajuća stranka, ima većinu u Dumi, što znači da je Mišustinova potvrda sigurna.

Mišustin je vodio državnu poresku službu u kojoj je dobio pohvale zbog dramatičnog poboljšanja sistema ubiranja poreza.

Kritičari su dugo optuživali Putina, bivšeg pripadnike tajne policije KGB, da planira ostati u nekom svojstvu na vlasti nakon što se završi njegov mandat i da želi nastaviti upravljati najvećom državom na svijetu, koja je ujedno i jedna od dvije vodeće nuklearne sile.

(StarMo)