Naslovnica Život Putin ubrzo namjerava primiti vakcinu

Putin ubrzo namjerava primiti vakcinu

289
Vladimir Putin

Moskva — Predsjednik Rusije Vladimir Putin namjerava u bliskoj budućnosti primiti vakcinu ’Sputnik-V’ protiv korona virusa koja je proizvedena u njegovoj zemlji, rečeno je u Kremlju, a prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u nedjelju 27. decembra da će se uskoro „predsjednik oglasiti o odluci“.

Rusko Ministarstvo zdravlja dan ranije je odobrilo je vakcinu za upotrebu na ljudima starijim od 60 godina. Ministarstvo je saopštilo da je vakcina više od 90 posto efikasna za ovu starosnu grupu.

Vladimir Putin ima 68 godina.

Tokom maratonske konferencije za štampu 17. decembra, Putin je rekao da će se vakcinisati nakon što budu riješena „sva formalna pitanja“.


Rusija je odobrila vakcinu Sputnik-V 11. augusta, čime je postala prva vakcina protiv korona virusa koja je dobila službeno odobrenje bilo gdje u svijetu.

Skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mjesecima. Evropska agencija za lijekove /EMA/ upozorila je 2. decembra da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

Prema zvaničnim statistikama ruske vlade, od početka pandemije zabilježeno je nešto više od tri miliona slučajeva infekcije korona virusom, sa 54.778 smrtnih slučajeva.

(StarMo)