Naslovnica Život Putin: Sve ruske vakcine su efikasne

Putin: Sve ruske vakcine su efikasne

308
Vladimir Putin

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da su sve ruske vakcine protiv covida-19 efikasne, te dodao da će zemlja uskoro registrirati treću vakcinu protiv tog virusa, objavila je novinska agencija RIA.

Rusija uvodi svoju vakcinu Sputnik V u domaću upotrebu, uprkos činjenici da eksperimentalna ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a u utorak je rekla da su efikasne više od 90%, nakon ranijih komentara proizvođača vakcina Pfizer Inc i BioNTech, koji tvrde isto za svoje eksperimentalnu vakcinu protiv covida-19.

“Već postoje dvije registrovane vakcine. I studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, te vakcine sigurne i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sve su efikasne”, rekao je Putin putem video konferencije na sastanku na vrhu Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Efikasnost ruskog cjepiva zasniva se na podacima prikupljenim na provedenom vakcinisanju javnosti, a ne na ispitivanju koje još traje.

Putin je također rekao da je Moskva spremna na saradnju na vakcinama protiv koronavirusa i složio se s pakistanskim premijerom Imranom Khanom da vakcine moraju biti široko dostupne cijelom čovječanstvu, izvijestio je TASS.

Rusija je u utorak izvijestila o 20.977 novih zaraza koronavirusom i 368 smrtnih slučajeva.

S 1.817.109 zaraženih, ta je zemlja po ukupnom broju slučajeva peta u svijetu, iza Sjedinjenih Država, Indije, Brazila i Francuske.

(StarMo)