Naslovnica Život Putin spreman vojno pomoći Lukašenku

Putin spreman vojno pomoći Lukašenku

594

Minsk/Moskva — Predsjednik Rusije Vladimir Putin prenio je bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku da je Rusija, ukoliko to bude potrebno, spremna pomoći Bjelorusiji “u skladu sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj sigurnosti”, saopštio je Kremlj.

Kako prenosi internet-stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku RFE/RL, dvojica lidera razgovarali su u nedjelju po drugi put u nekoliko dana, a Kremlj je u istom saopštenju ponovio da se na Bjelorusiju vrši vanjski pritisak, ne navodeći od strane koga.

Organizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti je vojni savez koji predvodi Rusija, a okuplja Bjelorusiju, Armeniju i četiri centralnoazijske zemlje osim Turkmenistana.

U Bjelorusiji se nakon spornih izbora 9. augusta na kojima je, prema izbornoj komisiji, Lukašenko osvojio šesti mandat, održavaju ulične demonstracije sa kojih se traži njegov odlazak poslije 26 godina na vlasti. Demonstranti optužuju Lukašenka da je lažirao predsjedničke izbore.

Policija je širom zemlje privela je oko 7.000 ljudi, a u akciji razbijanja demonstracija poginule su najmanje dvije, a ranjeno više stotina osoba.

(StarMo)