Naslovnica Život Putin: Rusija spremna ugostiti predsjednika Ukrajine

Putin: Rusija spremna ugostiti predsjednika Ukrajine

84
foto: Getty Images - ilustracija

Moskva — Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna ugostiti predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na razgovore u Moskvi u bilo kojem prikladnom trenutku za ukrajinskog kolegu.

Putin je ovo izjavio nakon što je Zelenski 20. aprila pozvao Putina da se sastane sa njim u regiji Donbas radi razgovora o okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

Nakon sedmica napetosti zbog nagomilavanja ruskih trupa blizu ukrajinske granice, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je određenom broju jedinica na tom području da se vrate u svoje baze.

EU je procijenila da je više od 100.000 ruskih vojnika nagomilano u blizini granice, kao i na Krimu, koji je Rusija anektovala 2014. godine.

Šojgu je na Krimu rekao je da će se vojne jedinice vratiti u bazu.

Predsjednik Zelenski je pozdravio odluku o “deeskalaciji” tenzija na granici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Trupe su pokazale svoju sposobnost da pruže kredibilnu odbranu zemlje”, rekao je ruski ministar odbrane, dodajući da je komandantima jedinica iz 58. i 41. armije, kao i nekoliko avionskih divizija, naložio da se počnu vraćati u svoje stalne baze 23. aprila i da bi se operacija trebala završiti do 1. maja.

Zelenski je prošle sedmice podigao oružane snage sa evropskim liderima. Čelnici NATO-a sazvali su samit u junu kada će Rusija biti visoko na dnevnom redu.

Iako je Rusija odustala od nagomilavanja vojnih vježbi kao odgovor na “prijeteće” akcije NATO-a, takođe je rekla da planira ograditi područja Crnog mora stranim brodovima. Ukrajina strahuje da bi to moglo uticati na njene luke.

(StarMo)