Naslovnica Život Putin: Rusija se “tek zagrijava”, ali spominje pregovore

Putin: Rusija se “tek zagrijava”, ali spominje pregovore

167

Moskva — Predsjednik Rusije je u četvrtak izjavio da Rusija “nije ni počela” u Ukrajini, i poručio Zapadu da slobodno proba da ih porazi na frontu.

U ratobornom obraćanju parlamentarnim liderima, više od četiri mjeseca nakon početka rata, Putin je rekao da su šanse za bilo kakve pregovore sve manje, što duže traje rat.

“Danas, čujemo da žele da nas poraze na bojnom polju. Šta reći na to, neka pokušaju”, kazao je Putin, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Mnogo puta smo čuli da Zapad želi da se bori do posljednjeg Ukrajinca. Ovo je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve vodi takvom ishodu”, ocijenio je Putin.

Rusija optužuje Zapad da vodi “proxy” rat protiv njih, time što šalje udarce ruskoj ekonomiji svojim sankcijama, a istovremeno snabdijeva Ukrajinu naprednim naoružanjem.


Uprkos tome što se hvalio da se Rusija “tek zagrijava”, Putin je ostavio otvorenu mogućnost pregovora.

“Svi bi trebalo da znaju da, u suštini, nismo ozbiljno krenuli da ratujemo. Istovremeno, ne odbacujemo mirovne pregovore. Ali oni koji ih odbijaju, trebalo bi da znaju da što duže ovo bude trajalo – pregovori s nama će biti teži”, upozorava Putin.

Ovo je prvi put da se ruski lider referiše na diplomatsko rješenje sukoba, nakon više nedjelja u kojima je Moskva isticala da su pregovori sa Kijevom u potpunosti propali, navodi RSE.

(StarMo)