Naslovnica Život Putin poslao amandmane. Cilj “ojačati demokratiju”

Putin poslao amandmane. Cilj “ojačati demokratiju”

437
foto: kremlin.ru - ilustracija

Moskva — Predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao je u parlament paket ustavnih amandmana koji se uglavnom tumači kao njegov pokušaj da obezbijedi sebi ostanak na vlasti znatno poslije isteka mandata 2024. godine.

Putin je ustavne promjene prvi put predstavio u srijedu u obraćanju naciji, navodeći da je njihov cilj da povećaju ulogu parlamenta i ojačaju demokratiju.

S druge strane, kritičari Kremlja ocjenjuju da je smisao ustavnih promjena da omoguće Putinovu doživotnu vladavinu.

Donji dom ruskog parlamenta, koji je pod Putinovom kontrolom, potvrdio je danas da je primio od Kremlja prijedlog zakona o ustavnim promjenama.

Poslanici će o prijedlogu raspravljati na sjednici u četvrtak.

Putin (67) je na vlasti više od 20 godina, duže od bilo kojeg ruskog ili sovjetskog lidera poslije komunističkog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, koji je zemljom vladao od 1924. do smrti 1953. godine.

Prema postojećem zakonu, Putin po isteku sadašnjeg, njegovog četvrtog i drugog uzastopnog predsjedničkog mandata, nema pravo da se ponovo kandiduje.

Analitičari navode da bi promjene koje je Putin najavio mogle da mu omoguće da ostane na vlasti tako što bi prešao na poziciju šefa Državnog savjeta ili na poziciju premijera, poslije povećanja ovlaštenja parlamenta i vlade, uz ograničavanje moći predsjednika države.

Putinovi amandmani uključuju prijedlog da se ustavu da jasan prioritet nad međunarodnim pravom, što se tumači kao odraz nezadovoljstva Kremlja presudama Evropskog suda za ljudska prava prema kojima je Rusija odgovorna za kršenja ljudskih prava.

Jedan od prijedloga je i da najviši vladini zvaničnici ne smiju da imaju državljanstva drugih zemalja niti dozvole za boravak u njima.

Prije nego što parlament bude glasao o predloženim promjenama, njih će uz poslanike razmotriti i radna grupa koju je formirao Putin.

U istom danu kada je najavio promjene Ustava, Putin je na mjesto premijera Dmitrija Medvedeva koji je osam godina bio na čelu vlade, postavio direktora poreske uprave Mihaila Mišustina, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Onasa.

(StarMo)