Naslovnica Život Putin posjetio Siriju

Putin posjetio Siriju

342
www.kremlin.ru

Damask — Ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi se u posjeti Siriji tokom koje se susreo sa zvaničnicima te zemlje, uključujući predsjednika Bašara al Asada, saopštili su sirijski državni mediji i glasnogovornik Kremlja, prenosi AP.

Putinova posjeta Siriji je druga po redu ovoj ratom razorenoj zemlji u kojoj se njegove trupe bore uz snage sirijske vlade od 2015. godine.

Posjeta dolazi uslijed pojačanih tenzija između Irana, ključnog sirijskog saveznika i Sjedinjenih Država, nakon ubistva visokog iranskog generala u američkom zračnom napadu u susjednom Iraku.

Smrt generala revolucionarne garde Kasema Sulejmanija potaknula je pozive širom Irana na osvetu protiv Amerike. Američke trupe nalaze se na istoku Sirije, čime ova zemlja postaje potencijalno mjesto sukoba sa Iranom.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov saopštio je da je Putin posjetio rusko komandno mjesto u Damasku i tamo se sastao sa predsjednikom Bašarom al Asadom. Ovoj dvojici lidera predstavljeni su vojni izvještaji o situacijama u različitim dijelovima Sirije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U svom razgovoru sa Asadom, Putin je rekao da “je prekrivena ogromna razdaljina u smislu vraćanja državnosti i teritorijalnog integriteta Sirije”, izjavio je Peskov.

Sirijska državna agencija SANA nije objavila detalje Putinove posjete.

Putin je posljednji put Siriju posjetio 2017. godine kada je rekao da je misija ruskih trupa završena. Rusija je glavni oslonac za Asada i u posljednje četiri godine preokrenuo je balans moći u svoju korist sa vladinim snagama koje sada imaju kontrolu u većini zemlje.

U ratu u Siriji koji je započeo u martu 2011. godine, više od 400.000 osoba je poginulo.

(StarMo)