Naslovnica Život Putin pohvalio FBI

Putin pohvalio FBI

535
Vladimir Putin

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pohvalio FBI što je podijelio informaciju koja je pomogla u osujećivanju napada sljedbenika radikalne grupe ‘Islamska država’ u St. Petersburgu tokom novogodišnjih praznika.

Govoreći na sastanku s visokim zvaničnicima Savezne službe sigurnosti (FSB), Putin je izjavio „da smo zahvalni našim partnerima na njihovoj podršci i profesionalnoj solidarnosti u suprotstavljanju zajedničkoj prijetnji“.

“Mi ćemo, prirodno, odgovoriti na isti način”, dodao je ruski čelnik.

FSB je u decembru prošle godine objavio hapšenje dvojice Rusa koji su priznali da su planirali terorističke napade u St. Petersburgu.

Putin je potom nazvao američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi mu se zahvalio na dojavi.

U decembru 2017. Putin se također zahvalio CIA-i zbog informacije koja je pomogla u osujećivanju bombaških napada u St. Petersburgu. Kremlj je tada saopćio da je dojava CIA-e dovela do FSB-vog hapšenja grupe osumnjičenih koji su planirali napad na katedralu Kazan i na ostala mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi u St. Petersburgu.

Rusko-američki odnosi pali su na najniže nivoe od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima u 2014., ali su Moskva i Washington obećali da će nastaviti kontraterorističku saradnju, prenosi Associated Press, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)