Naslovnica Politika Putin: Odnosi sa BiH zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu

Putin: Odnosi sa BiH zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu

261
Vladimir Putin

Moskva — Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u utorak da odnosi sa Bosnom i Hercegovinom zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu.

“Kao garant Mirovnog ugovora sklopljenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za nepokolebljivo poštovanje principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta vaše zemlje”, rekao je Putin na ceremoniji primanja akreditivnih pisama u Moskvi, opisujući stanje odnosa između Rusije i BiH.

Bosna i Hercegovina je jedna od 23 države koje su 18. maja predale akreditive za ambasadora u Moskvi. Akreditaciju u ime Bosne i Hercegovine predao je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Ruski predsjednik je dodao da je Rusija ‘posvećena aktivnom promovisanju bilateralnih odnosa u trgovini, ekonomiji, kulturi i humanitarnoj sferi sa BiH’, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Aleksandrovoj dvorani Velikog kremaljskog Dvora ruski predsjednik Vladimir Putin primio je na ceremoniji akreditivna pisma od 23 novoimenovana inostrana ambasadora.

Inače, Rusija se zalaže za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

(StarMo)