Naslovnica Život Putin obećao “odgovoriti istom mjerom”, ako NATO…

Putin obećao “odgovoriti istom mjerom”, ako NATO…

104

Moskva — Rusija nije zabrinuta zbog mogućeg pridruživanja Finske i Švedske NATO-u, ali će odgovoriti istom mjerom u slučaju da alijansa rasporedi svoju vojnu infrastrukturu u ovim zemljama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin poslije razgovora sa liderima Centralne Azije u Turkmenistanu.

“Sa Švedskom i Finskom nemamo takve probleme kao sa Ukrajinom. Nemamo teritorijalne sporove. Ako žele da se pridruže NATO-u slobodni su da to urade. Ali treba da shvate da ranije nije bilo prijetnji i da ćemo sada morati da odgovorimo istom mjerom u slučaju raspoređivanja vojske i da stvorimo iste prijetnje za teritorije odakle nam prijetnje dolaze”, rekao je Putin, prenio je Tass.

Putin je rekao da neizbježno da će sada ti odnosi biti u znaku tenzija, a da je Rusija imala dosad dobre odnose sa Finskom i Švedskom. On je rekao i da nema osnova da se prave paralele između pristupanja te dve države i članstva Ukrajine u NATO-u.

“Znam ovu tezu. To je pogrešna teza, koja nema veze sa stvarnim stanjem stvari. Naš stav je uvijek bio i jeste da je NATO ostatak hladnog rata. On je potreban samo kao instrument SAD da kontrolišu svoje satelite. Ne postoji ništa drugo u vezi sa tim”, rekao je ruski predsjednik.

(StarMo)