Naslovnica Politika Putin jača vojsku – Brine ga približavanje NATO-a

Putin jača vojsku – Brine ga približavanje NATO-a

376
Vladimir Putin

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na “jačanje vojnih kapaciteta svoje zemlje u narednih 10 godina kako bi se suprotstavila globalnim prijetnjama”.

Na sastanku ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, Putin je kazao da se vojna tehnologija rapidno razvija i da se konkurencija i rivalstva intenziviraju u svijetu.

“Naš zadatak za narednu deceniju je da nastavimo jačati i razvijati vojne i tehničke potencijale, kao i ljudske resurse vojske” – kazao je.

U narednih nekoliko godina udio savremenog naoružanja i opreme u ruskoj vojsci, mornarici, sigurnosnim i policijskim agencijama trebao bi porasti na 70 posto s trenutnih 68 posto i stabilno se održavati na tom nivou, kazao je Putin.

Također je kazao da bi udio savremenog oružja i opreme trebao biti čak i viši u strateškim nuklearmim snagama, koje igraju ključnu ulogu u odvraćanju potencijalnih agresora i održanju ravnoteže snaga u svijetu.

On je izrazio zabrinutost i činjenicom da se vojna infrastruktura NATO-a proibližava ruskim granicama i pokušajima tog vojnoh saveza da militarizira svemir.

(StarMo)