Naslovnica Život Putin ima ponudu za NATO – “Obostrane inspekcije”

Putin ima ponudu za NATO – “Obostrane inspekcije”

131
Vladimir Putin

Moskva — Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u ponedjeljak da bi NATO i Rusija trebali provoditi obostrane inspekcije vojnih baza druge strane kako bi osigurali moratorij na nove projektile u Evropi nakon prošlogodišnjeg raspada rusko-američkog sporazuma o nuklearnom oružju.

I Sjedinjene Države i Rusija povukle su se iz sporazuma iz 1987. godine o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), međusobno se optužujući za njegova kršenja. Putin je, ipak, obećao da Rusija neće razmještati oružje zabranjeno tim sporazumom, sve dok SAD ne razmjeste takvo oružje u Evropi.

Washington je kritikovao Putinove izjave, optužujući Rusiju da je već razmjestila projektile koji krše odredbe sporazuma – što Moskva odbacuje.

Putin je u ponedjeljak ponovio ranije stavove, ponudivši da omogući SAD i njihovim NATO saveznicima da obave inspekcije lokacija kako bi se uvjerili da rusko naoružanje zabranjeno sporazumom INF nije razmješteno u Evropi.

Američko povlačenje iz INF “ozbiljna je greška koja pogoršava rizik od utrke u raketnom naoružanju, jača potencijal sukoba i vodi nas u nekontroliranu eskalaciju”, navodi Putin u izjavi za javnost.

(StarMo)