Naslovnica Život Putin i Lukašenko o “novim integracijama”

Putin i Lukašenko o “novim integracijama”

391
foto: Kremlin.ru

Moskva — Predsjednici Bjelorusije i Rusije sastali su se u petak kako bi raspravljali o dubljim ekonomskim vezama između dvije bliske savezničke zemlje, u jeku rastućih briga u Minsku da Moskva zapravo želi da pokori svog susjeda.

Sastanak u St. Petersburgu drugi je susret ruskog predsjednika Vladmira Putina i njegovog bjeloruskog kolege Aleksandra Lukašenka u ovom mjesecu.

Zvaničnici su saopćili da su se dvije zemlje za korak primakle sporazumima o novim integracijama njihovih ekonomija, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Pozdravljajući Lukašenka na početku njihovih razgovora, Putin je kazao da je izvjestan napredak ostvaren na rješavanju otvorenih putnja između dvije zemlje.

Pregovori su izazvali opozicione proteste u Bjelorusiji, gdje mnogi strahuju da bi tijesne veze s Rusijom mogle oslabiti bjelorusku nezavisnost.

Putin, koji krajem ovog mjeseca obilježava dvije decenije provedene na vlasti, ostao je tajnovit prema svojoj političkoj budućnosti nakon što njegov trenutni mandat istekne 2024. godine. On je u četvrtak izbjegao odgovoriti na pitanje planira li potencijalno produžiti svoju vladavinu novom pozicijom čelnika unije Rusije i Bjelorusije.

Sporazum o uniji Rusije i Bjelorusije iz 1997. predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, ali ne navodi formiranje jedinstvene države, prenosi Associated Press.

(StarMo)