Naslovnica Život Putin i Erdogan o Siriji

Putin i Erdogan o Siriji

449

Moskva/Ankara — Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, izrazili su danas “želju za potpunim sprovođenjem rusko-turskih sporazuma za smirivanje situacije u Siriji”, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, njih dvojica su u telefonskom razgovoru “naglasili značaj potpunog sprovođenja tih sporazuma”.

Posebno se ukazuje na sporazum o demilitarizovanoj zoni uspostavljenoj u sjeverozapadnoj sirijskoj oblasti Idlib gdje se posljednjih dana vode žestoke borbe između turskih i sirijskih snaga.

U saopštenju se naglašava da je telefonski razgovor “održan na inicijativu Ankare” i dodaje da su dvojica lidera “razgovarala i o raznim aspektima rešenja sirijske krize”.

Od početka februara jake borbe se vode između sirijskih vladinih snaga i turskih vojnika u provinciji Idlib, gdje Ankara podržava pobunjeničke snage i ima vojne položaje koje je nedavno ojačala.

Naspram njih sirijske vlasti navode spremnost da nastave napredovanje u cilju ponovnog zauzimanja posljednje oblasti koja nije pod njihovom kontrolom i gdje vode ofanzivu pomoću vazdušnih napada svojih ruskih saveznika.

(StarMo)