Naslovnica Politika Putin i Erdogan jedan drugom obećali “jačanje veza”…

Putin i Erdogan jedan drugom obećali “jačanje veza”…

199

Moskva/Ankara — Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan obećali su jačanje veza, saopćile su obje strane.

U telefonskom razgovoru, Putin i Erdogan su “razmotrili bilateralnu suradnju i potvrdili svoju odlučnost da nastave jačati obostrano korisno partnerstvo između Rusije i Turske”, saopćio je Kremlj.

Strane su se dotakle i globalnih pitanja, uključujući nedavne prijedloge za razvoj pravno-obavezujućih sporazuma koji će garantirati sigurnost Rusije, situaciju na Južnom Kavkazu i napore za rješavanje sirijske i libijske krize, dodaje se u saopćenju.

Turska direkcija za komunikacije izvijestila je da se poziv fokusirao na korake za poboljšanje odnosa.

“Na sastanku se razgovaralo o Kavkazu, Siriji i Libiji, kao i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima, na kojem je ponovljena odlučnost da se unaprijedi suradnja Turske i Rusije na svim poljima”, kazala je turska strana.

Poziv dolazi u trenutku kada je Turska kao članica NATO-a, koja ima drugu po veličini vojsku u Alijansi, naljutila Moskvu isporukom oružja Ukrajini, uključujući naoružane bespilotne letjelice koje su po prvi put korištene protiv separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini krajem oktobra.

Turska ima dobre veze i sa Kijevom i sa Moskvom, ali je kritizirala zauzimanje ukrajinskog poluotoka Krim od strane Moskve i izrazila potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine.

(StarMo)