Naslovnica Mostar Put ka Fortici – dobitak i za mještane i za posjetioce

Put ka Fortici – dobitak i za mještane i za posjetioce

714

Mostar — Očekuje se druga faza realizacije projekta asfaltiranja puteva i prilaza brdu Fortica iznad Mostara, koje ima potencijal da postane jedna od najkvalitetnijih turističko-rekreativnih atrakcija i izletišta u Mostaru.

Naime, već je realizovana prva faza projekta asfaltiranja, za koju je osiguran i budžet u iznosu od oko 250.000 KM. Finalizacijom druge faze asfaltiranja, lokalitet Fortica će dobiti moderan putni pristup turističkim destinacijama koje je ukrašavaju.

Treba podsjetiti da su glavna atrakcija parka na Fortici sportsko-avanturistički projekti. Prije svega, tu je 570 metara dugi zip-line, koji korisnicima nudi fantastičan pogled na Mostar, podsjećaju iz Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA iz Mostara.

Polazna tačka je ispred modernog planinskog doma i vidikovca, koji također nudi izvanredan pogled na grad. Osim pogleda, na vidikovcu je postavljena i jedna od najvećih državnih zastava Bosne i Hercegovine, sa natpisom “BiH volimo te”, što parku daje posebnu estetsku notu.

Sam park idealan je za avanturiste koji preferiraju brdski biciklizam i adrenalinske sportove, s obzirom na postojanje dugih šumskih puteva koji su i mapirani za potrebe avanturista koji se bave ovim sportovima. U budućnosti se planira i izgradnja paragliding poletišta, ali i staza za trail trčanje i hiking, navode iz mostarskog MTBA.

Pored sportsko-avanturističkih i rekreativnih sadržaja, na određenim lokacijama širom Fortice su i dalje prisutni ostaci austrougarskih i italijanskih utvrđenja iz I i II svjetskog rata, što je posebno zanimljivo turistima koje zanimaju historijska obilježja iz prošlosti.

Ove godine, Mostar je postao bogatiji za još jedan most, koji je ipak specifičan, i znatno se razlikuje od ostalih mostova u Mostaru. Naime, riječ je o modernom, visećem mostu koji je izgrađen na stjenovitim padinama uzvišenja Stolac, i kao takav privlači turiste, ali i sportiste koji se bave avanturističkim i adrenalinskim sportovima.

Treba reći i da će realizacija navedenog projekta posebno dobro doći stanovništvu nastanjenom iznad magistralnog puta M-17, koje gravitira mjesnim zajednicama Zalik i Carina, koje će na taj način dobiti olakšanu svakodnevnu komunikaciju.

(StarMo)