Naslovnica Izdvojeno Pusti Baščaršija i mostarski Stari grad

Pusti Baščaršija i mostarski Stari grad

500
foto: RSE

Sarajevo/Mostar — Vedad Brkanić, čija se kazandžijska radnja nalazi u samom centru Baščaršije u starom jezgru Sarajeva, priča kako je za čitavih 250 godina on druga generacija koja je zatvorila porodičnu radnju.

“Prvi je bio moj otac koji je ovu radnju zatvorio kada je počeo rat 1992, na tri godine. To je bilo prvi put da smo tako nešto morali da uradimo od osnivanja. Sada je slična situacija sačekala mene. Već mjesec dana ne radimo i samo se nadam da će proći manje od tri godine kako ćemo naša vrata ponovo otvoriti”, kaže Brkanić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vedad je sedma generacija u porodici koja se bavi ovim zanatom.

U Bosni i Hercegovini su zbog pandemije zatvorene sve radnje, ugostiteljski objekti i hoteli.

U srcu Sarajeva, Baščaršiji, ne radi oko 200 zanatskih radnji.

Ovako pustu Baščaršiju, kaže Vedad, ne pamti, čak, ni za vrijeme rata, ali i dodaje kako je situacija za sve zanatlije neizvjesna i teška.

“Pogledajte, na Baščaršiji svaka je radnja zatvorena! Mene ste ovdje zatekli, jer dođem jednom u par dana da malo očistim i provjerim da li je sve ok. Mi koji živimo od turista, nama je egzistencija ovog trenutka došla u pitanje. Nadam se samo da ovo neće predugo trajati, jer već sada vjerujem da će nam za finansijski oporavak trebati više od godinu dana”, kaže Brkanić.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, do maja je otkazano skoro million noćenja. Najviše u Sarajevu i Mostaru, koji su u ovim mjesecima svakodnevno bilježili dolazak velikog broja turista.

Više od mjesec dana niti jedna turistička grupa nije posjetila ni grad na Neretvi. Slika Starog grada u Mostaru, identična je onoj u Sarajevu.

“Više od 40 godina dovodim turiste u ovaj dio zemlje i vjerujte nikada u istoriji mog posla se ovo nije dogodilo. Nas, turističke radnike sve ovo nije moglo da snađe u nezgodnije vrijeme, jer već u aprilu nama kreće sezona i mi u ovom periodu punimo budžet. Ko će nama pomoći, kad nam je gubitak već sada veći od 90 posto?”, pita se Mili Bijavica, direktor turističke agencije Fortuna tours iz Mostara, koji napominje da će se prave štete od turizma vidjeti za par mjeseci.

Kompletan tekst je na ovom linku

(StarMo)