Naslovnica BiH Pune ruke posla za maslinare

Pune ruke posla za maslinare

446
foto: ilustracija

Sarajevo/Ljubuški — Hercegovački maslinari ovih dana imaju pune ruke posla. Na plantaži maslinara Dragana Mikulića iz Ljubuškog je oko 10.000 stabala. Urod i kvalitet ploda ove godine su, kaže, vrhunski što će odrediti i kvalitet ovogodišnjeg maslinovog ulja.

„Hercegovina i Istra su po klimatskim uslovima slične regije. Hladnije zime u odnosu na, primjera radi, Dalmaciju, daju veći urod, a ljetne vrućine smanjuju bolesti ploda, što se pokazalo ove godine. Nije bilo maslinove mušice i moljca, masline su zdrave, tako da smo prezadovoljni“ kaže Mikulić.

Uljara u Ljubuškom, kapaciteta dvije i po tone masline na sat, već daje prve kapljice mladog ulja, javlja FTV.

„Ono je malo pikantno, ali svi ljubitelji maslinovog ulja znaju da je upravo pikantnost maslinovog ulja pokazatelj njegovog kvaliteta. I ove godine imamo vrhunsko ulje“, pojašnjava Mikulić, prenosi federalna.ba.

Za razliku od vinara, koji uslijed pandemije imaju problem s plasmanom vina, maslinari svoje ulje uspjevaju plasirati, u prvom redu na domaće tržište.

„Vino prave i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i drugim zemljama dok su masline samo s ograničenog, klimatski odgovarajućeg područja. Stoga se mi ne bojimo za plasman naših ulja, jer ljudi sve više prepoznaju njegovu vrijednost i sve je veća potražnja za maslinovim uljem“, zaključuje maslinar Dragan Mikulić u razgovoru za FTV.

(StarMo)