Naslovnica Život Puljić na uskrsnoj misi: Na život gledamo kao na prolazak…

Puljić na uskrsnoj misi: Na život gledamo kao na prolazak…

234

Sarajevo – Uskrsna sveta misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić održana je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Kardinal Puljić je u propovjedi kazao da slavimo otajstvo oslobođenja, otajstvo života, otajstvo pobjede nad smrću, otajstvo koje daje smisao života, smisao patnje.

Zato, dodao je on, mi ljudi gledamo na svoj život isto kao jedan prolazak, prolaženje, od datuma začeća pa do koraka prelaska iz vremena u vječnost.

– To je naš prolazak i u tom našem prolasku želimo doživjeti ono što slavimo, pobjedu dobra nad zlom, pobjedu života nad smrću i doživjeti upravo da svaki križ ima smisao upravo u Isusovoj patnji, u Isusovoj smrti, u Isusovom uskrsnuću – naveo je kardinal Puljić.

Dodao je da treba stvarati sintezu vjere i razuma, vjere i kulture, vjere i života.

– Mi danas vidimo da se nameće kultura smrti, donose se zakoni da se smije ubijati, donosi se glasovanje da se smije ratovati, donose se odluke da se smije oružije proizvoditi koje ubija… Sve to na svoj način je kultura smrti, a čovjek je stvoren za život i Bog ga je stvorio i dao mu dar života – kazao je kardinal Puljić.

Na žalost, dodao je on, čovjek ne zna to vrednovati.

Zato želimo, istaknuo je on, upravo u ovom Uskrsu prepoznati dostojanstvo života, dostojanstvo kulture života, ugraditi u društvo, u međuljudske odnose, u sve napore kulturu života, život prihvatiti i život čuvati, život zbrinjavati i zauzimati se.

Zato u ovoj pandemiji, koja stvara napetost iz straha, nećemo strahovati samo pred smrću, nego ćemo se zauze u borbi protiv onoga što ubija život. Zato treba odati priznanje svima koji se bore za živote ljudi, počevši od medicinskog osoblja, do svih drugih struktura koje se bore da ljudski život bude dostojanstven – riječi su kardinala Puljića.

Po njegovim riječima, svaki čovjek čezne za ljubavlju, „ali izgubili smo vrednovanje života, a nema života bez darivanja i žrtvovanja, počevši od samih nas“.

– Došli smo na ovaj svijet kroz žrtve naših roditelja i odgajani smo kroz žrtve onih koji su se zauzimali da nas odgajaju. Zato moramo i sami odgajati tu kulturu života, spremnost darivanja i na neki način zauzimanja, žrtvovanja. Na žalost, sebičnost i mržnja i svi drugi korjeni zla služe kulturi smrti – kazao je kardinal Puljić.

(StarMo)