Naslovnica Život Puljić: Čudna inertnost Hrvata, koji “kukaju, kada stvari prođu”…

Puljić: Čudna inertnost Hrvata, koji “kukaju, kada stvari prođu”…

159
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Kardinal Vinko Puljić kazao je u intervjuu za Večernji list kako “o jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini ovisi i opstanak katolika, jer većina katolika u BiH su Hrvati”.

“Ima u nama još žilavosti, izdržat ćemo i ove ‘luđačke košulje’ i opstat ćemo ono što jesmo na svojim korijenima. Također često Europsku uniju (EU) uspoređujem s BiH. Ako BiH ne može opstati u svojoj različitosti i jednakopravnosti, neće ni EU. Tko god ne poštuje tu različitost identiteta u ovoj zemlji, taj sprema novi sukob. Ne mogu razumjeti taj stil guranja građanske države, a tako se žestoko bore za svoj identitet”, istaknuo je Puljić.

Govoreći o izborima, kardinal je kazao kako je inertnost Hrvata “koji kukaju kada stvari prođu”, “pomalo čudna”.

“Počnimo od poziva registrirati se u BiH i izaći na izbore. Svi će se ljutiti što drugi odlučuju, a nisu se potrudili dati svoj glas koji će odlučivati. Strategiju ne pravimo na razini naroda nego na razini stranke. Previše je bilo uskogrudnosti u stvaranju strategije. Ne možemo očekivati da će se netko drugi zauzeti za nas ako mi ne znamo što hoćemo. Kasno smo se sjetili da treba neke stvari rješavati, a sada su nastale i lokalne i međunarodne igre oko hrvatskog pitanja u BiH”, naveo je Puljić.

Istaknuo je kako se države i vlasti mijenjaju, a kulturna, vjerska i nacionalna baština ostaje bez obzira koja je država u pitanju.

“Ne možemo ovu državu izjednačiti s jednim identitetom, koji se nameće kao vladajući. Struktura države sa svojim zakonima treba štititi svaku osobu i svaki identitet. Jadna je država koja ne voli svoj narod ili ga niječe”, kazao je Puljić.

 

(StarMo)