Naslovnica Politika Puljić: BiH “u fokusu”, ako Biden pobijedi Trumpa

Puljić: BiH “u fokusu”, ako Biden pobijedi Trumpa

274
Ivica Puljić

New York — Nema nikakvih sumnji da će Bosna i Hercegovina biti vraćena u fokus američke politike na jugoistoku Europe ukoliko Joe Biden pobijedi. To je čovjek koji zna mnogo o regiji, a osobito o BiH, Srbiji i Kosovu. On je bio vrlo važan akter Clintonove politike, odnosno odnosa Kongresa prema situaciji 1990-tih – kazao je za Fenu dopisnik Aljazeere Balkans iz SAD-a Ivica Puljić.

– Ono što neće dopustiti zasigurno jeste širenje ruskog utjecaja na Balkanu, osobito nakon posljednjih zbivanja u Crnoj Gori. On će zastupati tradicionalnu američku politiku za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine – smatra Puljić.

Što se Trumpa tiče, kaže da njegova administracija nije ništa učinila vezano za Bosnu i Hercegovinu, izuzmemo li uobičajeni angažman američke ambasade i stavljanje Milorada Dodika pod američke sankcije.

– Treba spomenuti sankcije izrečene Špiriću i Zukiću, ali nemaju težinu kakve imaju sankcije za Dodika koji se jako trudio, preko lobista i beogradskih veza u Washingtonu približiti se Bijeloj kući, ali ne vidim da je imao nekog uspjeha. Za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju je prednost da je u State Departmentu ostao Matthew Palmer koji izvrsno poznaje tamošnje prilike. Treba dodati i uporni rad Savjetodavnog vijeća za BiH, sa sjedištem u Washingtonu, koje obavlja odličan posao za Sarajevo, iako nije riječ o klasičnoj lobističkoj organizaciji – navodi Puljić.

(StarMo)