Naslovnica Politika Puhovski o Milanoviću: Pobrkao demokratiju s vladavinom prava…

Puhovski o Milanoviću: Pobrkao demokratiju s vladavinom prava…

123
Žarko Puhovski

Zagreb — Predsjednik (Zoran Milanović) je izašao iz svojih okvira jer je njegova zadaća upravo obrnuta od onoga što radi, a to je podešavanje saradnje državnih organa, a on razbija saradnju državnih organa, pri čemu je on sam jedan od tih državnih organa – kazao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Ističe da je predsjednik pobrkao demokratiju s vladavinom prava.

– Demokratija ne znači ništa drugo nego korektno ustanovljenu većinu koja vlada nad manjinom, i to Milanović zastupa. On smatra da sve što većina hoće, to treba prihvatiti kao ustavnu normu. Nasuprot tome, vladavina prava pretpostavlja samoustezanje odnosno samokontrolu većine da ne čini sve ono što može – rekao je Puhovski.

Naveo je primjer “košarkaškog pravila”, koje su formirali američki politolozi prije stotinjak godina, a koje glasi: može li u jednoj zajednici većina građana odlučiti da niko ne smije biti viši od dva metra, što bi s lakoćom prošlo, jer velika je većina niža od dva metra i da se iz humanih razloga doda odluka da će oni viši biti skraćeni odozdo, da prežive. “To bi bila demokratska odluka, ali ne odgovara vladavini prava, jer ona pretpostavlja i zaštitu manjina s tim da je pojedinac elementarna manjina”, rekao je Puhovski.

– To je Zoran Milanović izgubio iz vida. On se, kako je rekao Fidel Kastro (Castro), kupa u masi, ali zapravo on narušava pravni i ustavni poredak, a na sudu je da odluči kakvo je to krivično djelo – rekao je Puhovski za N1.

(StarMo)