Naslovnica BiH Puhalo kaže da “ne zna čime je uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i...

Puhalo kaže da “ne zna čime je uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje”

120
Srđan Puhalo

Sarajevo — Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo navodi “da ne zna na koji način je svojim tekstom vrijeđao ubijenu djecu” – prenosi Oslobođenje.

Kaže i da je dobio “brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću”, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

– Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumijem čime sam uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje? Zašto je uvreda ako 27 godina nakon rata insistiram da se napokon utvrdi tačan broj ubijene djece u Sarajevu? Ni u jednom svom tekstu nisam tvrdio da je broj netačan, već da nije potkrijepljen činjenicama, kaže Puhalo.

Mreža “Safejournalists”, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružila se svom članu, Udruženju BH novinari, u osudi prijetnji Srđanu Puhalu.

– Tražimo hitnu reakciju istražnih organa kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj, da se ispita ovaj slučaj i sankcionišu osobe koje stoje iza prijetnji. Mreža Safejournalists će o ovim slučajevima obavijestiti relevantne međunarodne aktere. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, poručili su iz Mreže.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da je “verbalno nasilje nad Srđanom Puhalom i njegovim pravom na slobodu izražavanja neprihvatljivo”.

(StarMo)