Naslovnica Politika “Prvo sapun, onda parfem”: Oštre reakcije na izjavu predsjednika Hrvatske

“Prvo sapun, onda parfem”: Oštre reakcije na izjavu predsjednika Hrvatske

292
Zoran Milanović

Sarajevo — Veliki broj građana reagirao je na društvenim mrežama na sinoćnje izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o BiH.

Milanović je, podsjetimo, u intervjuu za HTV tekao da je Dejton „takav kakav je“ i da ne vidi „uopće načina da ga se promijeni bez nasilja“.

No, Milanovićeva izjava koja je izazvala dosta reakcija je ona u kojoj je rekao: „Građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem“, prenosi Dnevni avaz.

Između ostalih, reagirao je bh. režiser Dino Mustafić:

“Koliko kulturalnog rasizma, primitivizma i prostakluka ima u ovom iskazu predsjednika Hrvatske Milanovića o ustrojstvu građanske BiH”, napisao je Mustafić na Twitteru.

Na njegov tvit je odgovorila ambasadorica BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević.

“Glasna šutnja svih onih koji vole ovu zemlju, čini ove situacije mogućim. Postoje momenti kada se postrani ostavljaju podjele, ideološke ili političke. Kada je važno ustati i reći – moja zemlja zove se Bosna i Hercegovina, suverena i samostalna država. Gorda i ponosna. Svoja”, napisala je.

Reagirao je i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

“Kaže nam Zoran Milanović “prvo sapun, onda parfem”. On to i misli. Da smo mi prljavi. Da smo fizički prljavi i da nismo u potpunosti razvijeni ni kao ljudska bića ni kao narod. I govori to samo zato što govori o muslimanima. Odvratni rasizam”, napisao je Suljagić na Twitteru.

(StarMo)