Naslovnica Izdvojeno “Prvo će biti dovedeni u pitanje entiteti”

“Prvo će biti dovedeni u pitanje entiteti”

462
predsjednik SDA, Bakir Izetbegović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na čijem dnevnom redu je problematiziranje Dejtonskog mirovnog sporazuma dodatno se komplicira politička situacija u Bosni i Hercegovini, saopšteno je u ponedjeljak iz Stranke demkoratske akcije (SDA).

“Postojeće nadležnosti države BiH i pozicija međunarodne zajednice su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvo podrivanje ovih nadležnosti je put kojim se ugrožava Dejtonski sporazum. Ako se dovede u pitanje Dejtonski mirovni sporazum prvo što će biti dovedeno u pitanje su entiteti koji se nastali ovim sporazumom”, navodi se u saopštenju iz ove stranke.

SDA je pozvala Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorada Dodika da poštuju sve postojeće zakone, jer, kako su naveli u saopštenju postupanje po principu “švedskog stola“ nije moguće.

“To je u interesu i RS i svih naroda koji žive u tom entitetu”, piše u saopštenju.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS sjednice optužio Ured visokog predstavnika (OHR) da je ”otimao nadležnosti Republici Srpskoj” na račun države, navodeći da je pokojni Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini govorio ”ukinite RS silu (vojsku) i ona će sama odumrijeti’, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodik je naveo da se oduzelo pravo RS na legitimno predstavljanje, te da RS nema pravo odustati od sebe, svog entiteta, imena i da ima obavezu da očuva svoja prava. Takođe je najavio mogućnost promjene Ustava RS u narednim godinama.

(StarMo)