Naslovnica BiH Prvi susret nakon 27 godina…

Prvi susret nakon 27 godina…

140
foto: facebook

Banja Luka — Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastali su se prvi put u Banjaluci, te najavili saradnju dva grada.

Prvi je ovo susret čelnih ljudi dva bosanskohercegovačka grada, Sarajeva i Banjaluke nakon 27 godina.

“Želimo ovim susretom pokazati ono što nas spaja i to predstaviti građanima ova dva prelijepa bh. grada. Zahvaljujem se gradonačelniku Stanivukoviću što je pružio ruku, uzvraćamo i pozivamo i njega na uzvratnu posjetu ali i sve Banjalučane da dođu u Sarajevo. Sarajevo je grad mostova. Mi želimo sarađivati. Idemo graditi hiljadu mostova. Ja ću uraditi sve što u mojoj moći da mostovi budu usmjereni na najpozitivnije projekte”, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Karić je istakla da je njen cilj pružiti ruku prema svim bh. gradovima, te “da gradimo budućnost, podržavamo mladost i ostavljamo iza sebe sve ono što su različitosti i što može biti kamen spoticanja”. Poručila je da “trebamo biti dašak svježeg vjetra, dašak promjene, zajedno, gradeći mostove saradnje”.

Stanivuković se zahvalio na pozivu i najavio uskoro uzajamnu posjetu.

“Oba grada izabrali su pripadnike mlađih generacija kojima je prijateljstvo i saradnja imperativ”, rekao je gradonačelnik Banjaluke, te dodao „naša poruka je univerzalna, prelazi granice Bosne i Hercegovine. Poslaće poruku regiji i šire. Ponosan sam i srećan zbog toga“.

“Dogovorili smo saradnju u oblasti turizma, zajedno ćemo predstavljati turističke potencijale dva grada i na domaćem i na inostranom tržištu. Predstavljaćemo mostove, rijeke, a razgovarali smo i o saradnji u oblasti sporta”, kazao je Stanivuković.

Poručio je da ovaj susret u Banjaluci nije samo susret gradonačelnika dva grada jer šalje poruku o dobroj namjeri da se zajednički grade bolji odnosi.

“Nije ovo priča samo o novim generacijama, ovo je priča i o onima koji su preživjeli teška vremena, a opet su spremni da pruže ruku pomirenja i saradnje”, dodao je Stanivuković.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)