Naslovnica BiH Prvi slučaj reinfekcije korona virusom

Prvi slučaj reinfekcije korona virusom

329

Brčko — Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je na području Distrikta registriran prvi slučaj reinfekcije koronavirusom.

“Ovo je prvi zabilježen slučaj gdje je osoba koja je već bila pozitivna na covid-19 izliječena i ponovo zaražena. Radi se o osobi muškog pola 1958. godište i osoba je sada hospitalizirana na Odjelu za covid-19 u brčanskoj bolnici”, kazao je Pezerović.

Anđa Nikolić, šefica Pododjela za zdravstvo naglasila je da je pacijent iz brčanske bolnice otpušten s negativnim nalazom na koronavirus.

“Osoba je prvi put registrirana pozitivna na koronavirus 27.8., zatim liječena u bolnici u Brčkom. Nakon 14 dana retestirana je i nalaz je pokazao da je negativan i s dobrom kliničkom slikom otpuštena je kući, da bi se 22. 9. ista osoba ponovo javila sa simptomima u covid ambulantu, testirana i rezultat pokazuje da je ponovo pozitivna na covid-19”, kazala je Nikolić, prenose federalna.ba i Fena.

Prema njenim riječima pacijent trenutno ima pleuropneumoniju i radi se o nešto težoj slici, saopćila je Vlada Distrikta.

Inače, u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrirana su 344 nova slučaja zaraze koronavirusom, te je prijavljeno 12 smrtnih ishoda.

(StarMo)