Naslovnica Region Prvi slučaj “majmunskih boginja” u Crnoj Gori

Prvi slučaj “majmunskih boginja” u Crnoj Gori

149

Podgorica — Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je u suradnji s Institutom za virosologiju, cjepiva i serume “Torlak” detektirala i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje te zemlje.

Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrirano to oboljenje.

Iz Instituta su kazali da su provedene sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječava i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

“Također su obavještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrirani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je općeg stanja” – prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Podsjeća se da majmunske boginje obično počinju groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, a može se javiti bol u grlu i kašalj. Također, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U razdoblju od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija osip, koja često počinje na licu (u 95 posto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 posto slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 sedmice.

(StarMo)