Naslovnica Region Prvi sastanak Kurtija i Vučića

Prvi sastanak Kurtija i Vučića

86

Brisel — U Briselu je u utorak nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prvim susretom za pregovaračkim stolom premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prije sastanka koji je u toku u utorak prijepodne, šef evropske diplomatije Josep Borrell održao je odvojene bilateralne susrete sa kosovskom i srpskom delegacijom, javlja Radio Slobodna Evropa.

Šef pregovaračkog tima Srbije Petar Petković je novinarima iz Srbije izjavio da je Borrell potvrdio sagovornicima da će o tom susretu da obavijesti američkog predsjednika Joea Bidena na samitu koji će se održati nakon završetka ove runde pregovora.

Petković je prenio Vučićeve riječi prilikom susreta sa Borrellom kada je srpski predsjednik navodno naglasio da je zvanični Beograd spreman za nastavak procesa, ali i da ga zanima pomak u dijalogu.

“EU blisko sarađuje sa SAD-om o pitanju Kosova, što dodatno otežava našu poziciju, ali borit ćemo se”, naglasio je Petković.

Borrell, koji je posrednik na ovom sastanku uz specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, pozvao je obje strane da iskoriste “nastali novi momentum o Zapadnom Balkanu u EU” kako bi postigle sporazum o normalizaciji odnosa.

(StarMo)