Naslovnica Izdvojeno Prvi put: Zajednička vježba vojski BiH i Srbije!

Prvi put: Zajednička vježba vojski BiH i Srbije!

411

Sarajevo — Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) i Vojska Srbije održat će naredne godine zajedničku vježbu na teritoriji Bosne i Hercegovine, prvi put poslije ratova devedesetih godina prošlog stoljeća.

„Jeste prvi put da je u Bosni i Hercegovini, ali nije prvi put da su vojnici iz Vojske Srbije na vježbama kod nas. To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koje od nas zahtijeva NATO. To je samo provjera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju. Izvest ćemo je i na Manjači. To je standardna saradnja koju smo imali i prije i koju ćemo imati i u budućnosti“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar odbrane u Vijeću ministara BiH Sifet Podžić.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH 19. novembra, dva dana uoči 25.-te godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić ističe da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, sigurnosne i odbrambene institucije. Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)