Naslovnica Život Prvi put “uživo” nakon dvije godine

Prvi put “uživo” nakon dvije godine

73

London — Ministri vanjskih poslova i razvoja zemalja Grupe sedam /G7/ sastat će se sutra u Londonu, prvi put uživo u posljednje dvije godine.

Sastanku će prethoditi razgovor državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena sa ministrom vanjsknih poslova Velike Britanije Dominicom Raabom večeras u Londonu, prenosi BHRT, pozivajući se na Srnu.

Među temama sastanka Blinkena i Raaba vjerovatno će biti pitanja povlačenja strane vojske iz Afganistana, sporazum o trgovini nakon Brexita i potencijalna razmjena zatvorenika sa Iranom.

Pojavile su se spekulacije da SAD i Velika Britanija pregovaraju sa Iranom u vezi sa oslobađanjem zatvorenika, uključujući, britansko-iransku državljanku Nazanin Zaghari Ratcliffe. Međutim, Teheran je negirao navode o pregovorima sa Washingtonom.

Osim zemalja članica G7 – Kanade, Francuske, NJemačke, Italije i EU – na sastanak su pozvani predstavnici Australije, Indije, Japana, Južne Koreje i Južnoafričke Republike, javio je AP.

Foreign Office je saopštio da će ministri G7 uložiti 15 milijardi dolara za razvoj u naredne dvije godine, kako bi pomogli ženama u zemljama u razvoju da dobiju posao, osnuju otporne firme i oporave se od pandemije virusa korona.

(StarMo)