Naslovnica BiH Prvi put poslije 83 dana…

Prvi put poslije 83 dana…

349
foto: ilustracija

Sarajevo — Kanton Sarajevo prvi put, poslije 83 dana, nije imao preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, dok je potvrđeno sedam novih slučajeva infekcije.

U istom periodu oporavile su se 22 osobe. Trenutno je na bolničkom liječenju 117 osoba, a na respiratoru su četiri, prenosi federalna.ba.

Kanton Sarajevo danas ima 527 aktivnih slučajeva infekcije Covida 19. U samoizolaciji je trenutno 2.671 lice.

Infekcija je u Kantonu do sada potvrđena kod 52.233 ljudi, preminulo je 1.254, a oporavilo se 50.452.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 24.

Iz JU “Dom zdravlja” KS obavještavaju građane da će se danas završiti vakcinacija sa preostalih 60 doza vakcina, namijenjenih hemodijaliznim pacijentima i osobama sa transplantiranim organima.

Imunizacija građana će se nastaviti u utorak, 18. maja 2021. godine, a prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Građani će biti pozivani, te dobiti termin kada da dođu na vakcinaciju. Za nastavak vakcinacije je osigurano 6.750 doza vakcina koje su stigle protekle sedmice putem COVAX i EU4HEALTH programa.

Od ponedjeljka, 17. maja 2021. godine u Zetri će se nastaviti vakcinisanje uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske.

Iz kantonalnog Ministarstva zdravstva zahvaljuju građanima i apeluju da nastave da poštuju propisane higijensko-epidemiološke mjere, objavio je portal federalna.ba.

(StarMo)