Naslovnica Život Prvi put od marta 2020. godine…

Prvi put od marta 2020. godine…

82
foto: agencije - ilustracija

Canberra — Australija će od novembra ponovo otvoriti svoju međunarodnu granicu, dopuštajući prvo ulazak vakcinisanim građanima i njihovoj rodbini.

Od marta 2020. samo su neki Australci i građani drugih zemalja ušli u zemlju zbog strogih pravila. Odlasci su također zabranjeni osim za one koji su izuzeti ove zabrane, prenosi BBC.

Ovakva australska politika je hvaljena jer pomaže u suzbijanju Covida, ali također je imala za posljedicu i porodice koje su bile razdvojene dugo vremena.

Države sa stopama vakcinisanih iznad 80 posto dobit će nove slobode putovanja.

“Vrijeme je da Australcima vratimo živote”, rekao je u petak premijer Scott Morrison, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Stranci neće odmah moći putovati, ali je vlada rekla da radi “na dobrodošlici turista na našu obalu”.

Trenutno građani mogu napustiti Australiju samo iz izuzetnih razloga, poput bitnog posla ili posjete članu porodice na samrti.

U petak je premijer Morrison rekao da će obavezni 14-dnevni hotelski karantin – koji svakog putnika košta 3.000 australskih dolara (1.600 USD; 2.100 USD) – biti ukinut.

Zamijenit će ga sedmodnevni kućni karantin za vakcinisane putnike. Kad se nevakcinisanim putnicima kasnije odobri ulazak, morat će provesti 14 dana u karantinu.

(StarMo)